Ce beneficii au preparatele naturiste din cimbrișor?

0 Comments

Cimbrişorul este o plantă medicinală bine apreciată în fitoterapie pentru calităţile sale curative. Creşte spontan în zonă montană, pe pajiști sau pășuni alpine şi poate fi uşor recunoscut după mirosul parfumat. Înflorește din luna mai până în septembrie, iar părțile aeriene se recoltează în perioada de înflorire.
Cimbrișorul este bogat în uleiuri eterice, taninuri, substanţe amare, flavonoide şi numeroşi acizi organici. Astfel, ceaiul de cimbrişor este folosită frecvent pentru calmarea afecţiunilor nervoase, ajutând relaxarea celulelor nervoase, mai ales în perioade de stres.

Consumul de preparate din cimbrişor s-a dovedit eficientă în tratarea tusei convulsivă, a astmului, sau a altor afecţiuni ale aparatului respirator. Ceaiul de cimbrişor dă o senzaţie plăcută în stomac şi o stare general bună. Consumul ceaiului de cimbrişor contribuie la normalizarea funcţiilor ficatului şi a rinichilor. Stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, secreţia biliară, ajută eliminarea gazelor intestinale, este un antiseptic intestinal și diuretic. Ajută în cazul crampelor abdominale, stomacale, ameliorează durerile menstruale, și stimulează secreția de lapte la femei care alăptează. Ceaiul de cimbrişor este şi un foate bun antihelmintic, acţionând foarte bine împotriva oricăror tipuri de paraziţi interni. Iar băile cu cimbrişor au efect antireumatic.
Consumul preparatelor din cimbrișor creşte imunitatea, ajută la apărarea de virusuri în sezonurile gripale. Cimbrişorul este deosebit de folosit în tratamentul naturist al răcelilor copiilor datorită efectului antiinflamator. În tratamentul naturist al răcelilor şi bronşitei este bine să folosim extract de cimbrişor. Cimbrul și cimbrișorul sunt remedii excelente pentru tuse, producând expectorație și reducând spasmele.